Należałoby skosztować dania kuchni staropolskiej

Każda kuchnia cechuje się własnymi tradycjami, obrządkami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (które są bardzo doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za lokalne, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone w większości wypadków z Polską. Wolno dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak szablonowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to wyłącznie pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, specyficznych dla różnych części Europy lub świata. restauracja przy Rynku Kraków Skoncentrujmy się niemniej jednak ponownie na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w istocie niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film