czarna czy białą która lepsza?

Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz stosowali owoce kawowca. Mimo to wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, czyli pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w konkretnych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Wiele stuleci w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a więc jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, żeby uzyskać rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Współcześnie większość spożywanych artykułów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda okazałego trudu. ile jest sposobów przygotowania kawy Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to nadzwyczaj sporadyczne przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także stosownego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film