dania z włoską mozzarellą

Dobry, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Rzecz jasna, chodzi o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dokładnie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, ale również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkowicie innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, niemniej jednak równocześnie nie zmienia własnego delikatnego i naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest nadzwyczaj charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne

przepis na prawdziwą włoską pizzę   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie zwykli ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w zasadzie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.

ilgustoitaliano

Skąd w następstwie tego wziąć nowatorski, wyborny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Należy jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie sporo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy sztampowego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – de facto warto dopłacić oraz upajać się pysznym smakiem.